Logo CentruTestareAcreditat ECDL

 

 

 

 

 

 


SP Simple Youtube

Please enter youtube id.

JW Media Player

You must have Flash Player installed in order to see this player.

 

Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna” -

 

unul din cele 10 licee românești cu secţie bilingvă româno-spaniolă 

 

 În luna septembrie a anului 2010 s-a inaugurat secţia bilingvă româno-spaniolă în cadrul Liceului Tehnologic „Doamna Chiajna” Roşu-Chiajna, care oferă elevilor de liceu posibilitatea de a studia deopotrivă limba spaniolă, geografia, istoria şi cultura Spaniei, cu precădere punându-se accent pe deprinderea abilităţilor de comunicare scrisă şi orală în această limbă.

Înfiinţarea secţiei bilingve a fost posibilă prin implicarea liceului într-un program educaţional internaţional iniţiat de Ministerul Educaţiei din Spania, prin care acesta îşi ia angajamentul să trimită un profesor de naţionalitate spaniolă, angajat de liceu, care să se ocupe de predarea disciplinelor aferente, alături de ceilalţi profesori români de specialitate.

Secţia bilingvă oferă posibilitatea nu doar de a învăţa limba spaniolă, ci şi de a susţine bacalaureatul spaniol, ceea ce îi deschide elevului noi oportunităţi de a studia la universităţi spaniole sau chiar de a câştiga o bursă la o universitate din Madrid, Malaga sau Granada.

 

La Festivalul Naţional de Teatru în Limba Spaniolă

 

De asemenea, elevii secţiei bilingve participă la numeroase activităţi extraşcolare precum: Festivalul de Teatru în Limba Spaniolă, vizite la Institutul Cervantes din Bucureşti, călătorii educative în Spania, proiecţii de filme, serbări cu colinde de Crăciun etc. Aceste activităţi se realizează şi cu participarea altor secţii bilingve de spaniolă din România, ceea ce permite interacţionarea cu profesori şi elevi din alte licee. Un exemplu elocvent în acest sens îl reprezintă Festivalul Naţional de Teatru în Limba Spaniolă, organizat de Ambasada Spaniei în România, la care Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna” a participat de patru ori:

1. ediţia a VIII-a, Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti, 24-25 februarie 2012

2. ediţia a IX-a, Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti, 22-23 februarie 2013

3. ediţia a X-a, Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti, 14-15 februarie 2014

4. ediția a XII-a, Palatul Național al Copiilor din București, 19-20 februarie 2016,

alături de licee precum: Liceul Bilingv „Miguel de Cervantes” din Bucureşti, Colegiul Naţional „Iulia Haşdeu” din Bucureşti,  Colegiul Naţional „Unirea” din Braşov, Colegiul Naţional „Iosif Vulcan” din Oradea, Colegiul Naţional „Jean Monnet” din Ploieşti, Liceul Teoretic „Eugen Pora” din Cluj-Napoca, Liceul Teoretic „Jean Louis Calderon” din Timişoara, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Iaşi şi Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova.

Secţia bilingvă din liceul nostru este cea mai nouă dintre cele 10 care există la nivel naţional, dar, fără îndoială, are mari posibilităţi de creştere şi dezvoltare.

Prin prisma programului Comenius, doamna profesor Roxana Tănase a obţinut o bursă pentru a urma, în vara lui 2013, cursul „Jocuri teatrale pentru învăţarea limbii spaniole”, desfăşurat la Madrid. Timp de o săptămână cursanţii au participat, 8 ore pe zi, la diverse activităţi antrenante, fiindu-le prezentate tehnici de interpretare, mimă şi dicţie, utile în procesul instructiv-educativ.

Iată ce spune doamna profesor despre experienţa Comenius: „Pentru mine Comenius a însemnat o experienţă completă, perfecţionare, vizite culturale, schimb de idei şi concepţii, multiculturalitate. În Madrid, la şcoală, am învăţat să mă bucur de profesia mea, am învăţat să mă joc constructiv, am înţeles că disciplina pe care o predau nu presupune doar transmiterea cunoştinţelor tehnice de gramatică şi vocabular (atât de necesare totuşi pentru a putea comunica în limba spaniolă), ci şi insuflarea, în rândul copiilor, a dragostei şi plăcerii pentru studiul acestei limbi străine. Comenius te poate scoate din rutina predării şi îţi deschide orizontul spre cunoaşterea concepţiilor de viaţă şi opţiunilor profesionale ale altor colegi europeni. Pe scurt, este o experienţă completă, în care merită să intri absolut deschis şi fără frică”.

Cu siguranţă cunoştinţele dobândite în cadrul acestui curs vor fi eficient puse în practică atât în predarea efectivă, cât şi în pregătirea elevilor pentru participarea la următoarele ediţii ale Festivalului Naţional de Teatru în Limba Spaniolă.

                        

                                                                            Profesori,

 

Fausto LOPEZ-SALGADO

Roxana TĂNASE

 
 


Copyright ©2024 Liceul Tehnologic “Doamna Chiajna”. Toate drepturile sunt rezervate.